آموزش خانواده و نقش آن در پیشگیری از اعتیاد
آموزش خانواده برای ترک اعتیاد، شعار نیست واقعیتی است که دیر یا زود باید به آن پی ببرید و برای درمان اعتیاد اعضای خانواده خود به آن چنگ بزنید.
با توجه به اهمیت خانواده در روند درمان اعتیاد، مرکز جامع ترک اعتیاد تی سی اروند آبادان اقدام به برگزاری برنامه های آموزش برای خانواده افراد معتاد می کند. در این برنامه موضوعات مختلف مرتبط با اعتیاد در جهت ارتقای سطح آگاهی و بهبودی فرد بیمار به اعضای خانواده آموزش داده می شود.
وقتی یکی از افراد خانواده به بیماری اعتیاد دچار می شود، تمام افراد خانواده درگیر می شوند. نقش خانواده در درمان بیماری اعتیاد بسیار پررنگ است و اعضای خانواده برای درمان بیماری فرد معتاد می بایست آموزش ببینند.
زمانی که فردی در خانواده به اعتیاد روی می آورد، اعضای خانواده و دوستان نیز اغلب تحت تاثیر اعتیاد آن فرد قرار می گیرند، به همین دلیل علاوه بر انجام اقداماتی برای کمک به فرد درگیر اعتیاد، برای اعضای خانواده و دوستان نیز مهم است که درک درستی از اعتیاد و چگونگی تداوم مراقبت از سلامت خود داشته باشند. این موضوع به افراد مصرف کننده و خانواده آن ها کمک می کند عشق و حمایتی که فرد برای بهبودی نیاز دارد، از سوی خانواده فراهم شود.
متاسفانه یکی از اشتباهات رایج در خانواده هایی که یکی از افراد آنها مبتلا به بیماری اعتیاد است پنهان کردن این بیماری است. با پنهان کردن و انکار بیماری هیچ مشکلی حل نمی شود و فرد معتاد روز به روز بیشتر در باتلاق اعتیاد فرو می رود.
یکی دیگر از اشتباهات رایج تلاش برای درمان اعتیاد در منزل است. با توجه به اینکه ترک اعتیاد نیاز به دانش و تجربه کافی دارد و باید در یک مرکز ترک اعتیاد معتبر انجام شود، اکثر مواردی که ترک اعتیاد در منزل و توسط افراد خانواده به روش سنتی انجام می شود با شکست روبرو شده و باعث کاهش اعتماد به نفس و انگیزه فرد معتاد برای ترک همیشگی مواد مخدر می شود.
افراد خانواده باید در نقش یک فرد حمایتگر ظاهر شده و از بی توجهی، توهین، تخریب، سرزنش و پرخاشگری اجتناب کرده و فرد را برای مراجعه به مراکز ترک اعتیاد معتبر به منظور ترک اصولی و علمی تشویق کنند.
اهمیت آموزش خانواده در پیشگیری از اعتیاد
در ارتباط با آموزش خانواده در پیشگیری از اعتیاد به الکل، مواد مخدر و دخانیات، نکات مهمی وجود دارد که آموزش و رعایت آن از سوی والدین می تواند زمینه مساعدی را برای رشد و پرورش فرزندان فراهم نموده و مانع مستحکمی در گرایش فرزندان به انحرافات اجتماعی باشد. روابط حاکم در بین اعضاء خانواده به خصوص والدین یکی از اساسی ترین مسائلی است که می توان منشأ بسیاری از مشکلات در خانواده باشد. پرهیز والدین از مشاجرات و بحث های بیهوده در منزل، زمینه نامناسبی را برای پرورش کودکان به وجود می آورد. اگر خانواده کانون و محیط مناسبی برای زندگی نباشد کودک یا نوجوان سعی می کند بیشترین وقت خود را خارج از خانواده سپری کند و هر قدر ستیزه های خانوادگی بیشتر باشد، احتمال گرایش به سمت سوء مصرف مواد مخدر و دیگر انحرافات اجتماعی بیشتر است.
یکی از مسایل مهمی که در روند ترک اعتیاد باید به آن دقت شود این است که علاوه بر ترک جسمانی اعتیاد، باید روی باورها، احساسات و جهان بینی فرد معتاد نیز تمرکز کرده و مشکلات و باورهای غلط در فرد معتاد ریشه یابی و برطرف شوند. در غیر این صورت فرد معتاد در مواجهه با مشکلات و وسوسه ها دوباره به سراغ مصرف مواد مخدر رفته و بیماری عود می کند. زمانی بیماری اعتیاد بصورت کامل ریشه کن می شود که دلایل و عوامل زیربنایی اعتیاد در فرد مشخص و درمان شوند و نوع بینش فرد به بیماری اعتیاد و سایر مقوله های زندگی تغییر یابد.